Mąka teff produkowana jest z rośliny zbożowej, która naturalnie występuje w północno-wschodniej Afryce. Rośnie na tym kontynencie już od 4 500 lat! Mąka - podobnie jak roślina, z której jest produkowana - nazywana jest teff, tef lub miłka abisyńska, albo - ze względu na wygląd - trawa abisyńska.
Mąka teff stała się popularna w Europie, ponieważ nie zawiera glutenu. Co jest szczególnie ważne dla osób borykających się z celiakią oraz tych, które są nadwrażliwe na gluten.
Miłka abisyńska zawiera duże ilości białka, magnezu, cynku, żelaza, manganu, wapnia oraz błonnika pokarmowego. Ponieważ ziarna trawy abisyńskiej są wielkości ziarenek maku, podczas produkcji mąki zostają zmielone w całości. Dzięki temu powstaje wyłącznie pełnoziarnista mąka teff.
Zastosowanie i przechowywanie mąki teff
Miłka abisyńska może być wykorzystywana jako zamiennik mąki pszennej do przygotowania dowolnych ciast, placków, naleśników czy zagęszczania sosów.
Teff ma orzechowy aromat. Jest on tym mocniejszy, im ciemniejsze są ziarna, które zostały użyte do produkcji mąki.
Dodatkową zaletą mąki teff jest fakt, że może być ona długo przechowywana - ponieważ jest odporna na jełczenie tłuszczów i atak szkodników, które mogłyby się w niej zagnieździć.
Mimo to mąkę teff należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, znajdującym się w suchym miejscu.
Skład produktu
mąka teff - 100%
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 1398 kJ / 334 kcal
Tłuszcz: 2,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 65,4 g
w tym cukry: 5,6 g
Białko: 12,3 g
Sól: 0 g
Uwagi
Mąka może zawierać alergeny (migdały), które są konfekcjonowane w zakładzie.
Dystrybucja
Simpatiko - Polska
Marka
Pięć Przemian
Kraj pochodzenia
Holandia
Cena za 1000 g– 22,7zł