Pyłek pszczeli, czyli kwiatowy jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. Produkt ten składa się z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzonych. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych).
Nieocenione wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, gdyż zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków, m.in.: cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!) oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.
Właściwości zdrowotne:
- wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii;
- wzmacnia organizm i działa przeciwko anemii, a także przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych;
- działanie detoksykacyjne (odtruwające);
- ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej;
- działanie antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne;
- zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację;
- działanie przeciwmiażdżycowe;
- wspomaga leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu;
- stosowany przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka, ponieważ działa korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego;
- pyłek ma właściwości poprawiające wzrok za sprawą dużej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów;
- pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Smak: słodko-gorzki
Stosowanie: 2 czubate łyżeczki pyłku zalać 1/2 szklanki wody w temp. do 40 stopni i odstawić na noc. Spożyć rano, 20 min przed posiłkiem.
Producent: Pasieka Królowa Marysieńka, Reblino
Cena za 1000 g– 115,5 zł